Lifestyle Psychologie

Binnen de psychologie komt steeds meer interesse in levensstijl. Bij levensstijl kun je denken aan je dagelijkse ritmes, aan het eten waarmee je jezelf voedt, de rust die je jezelf gunt, de beweging die je je fysieke lichaam geeft enzovoort. Dit is niet alleen van invloed op je fysieke gezondheid, maar ook op je mentale weerbaarheid. Je hebt energie nodig om je happy te voelen.

Bij BioBrein help ik je je eigen handleiding te leren kennen. Waar voel jij je lekker en energiek bij? Daar gaan we naar op zoek. Dat kan door verandering in je leefstijl, maar ook door te kijken naar eventuele voedingstekorten, vervuiling van je systeem en de balans tussen bezig zijn en rust nemen.

Vooral het laatste punt van voldoende rust, is iets waar mensen zich nogal eens in vergissen. Wanneer je na het werk op de bank ploft voor de televisie, kom je bijvoorbeeld niet tot rust. Het lijkt eerder op een soort verdoving. Om zelf beter zicht te krijgen op momenten dat je werkelijk tot rust komt, werkt biobrein oa met Hartcoherentie ofwel Heart Rate Variability.

Heart Rate Variability (HRV) is een belangrijke non-invasieve marker van de toestand van het autonome zenuwstelsel (AZS). Een gelijkmatige versnelling en vertraging van het hartritme met een grote amplitude wordt beschouwd als een index voor de veerkracht van het lichaam. Deze veerkracht kan getraind worden met behulp van HRV-biofeedback, waarin de adem een sleutelrol speelt.

Je kunt dit onderzoeken met een apparaatje waarbij je een ademhalingsoefening doet. De sensor pikt de hartslag op en verwerkt dit tot een directe terugkoppeling van coherentie. Dit is de mate van rust in je lichaam. De gebruiker kan zo op elk moment aan de hand van een kleurig display en/of geluidsterugkoppeling zien hoe rustig hij is. Ook is het mogelijk om drie dagen een sensor te dragen. Deze Lifestyle analyse geeft waardevolle inzichten in de relatie tussen uw lifestyle en uw vitaliteit.