Wat is kPNI

Wat is klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI)

Hoe nauw lichaam en geest met elkaar verbonden zijn in ziekte en gezondheid wordt onderzocht door de Pscyho-Neuro-Immunologie. Wetenschappelijk onderzoekers op dit gebied bestuderen de manier waarop onze gevoelens, gedachten, ons zenuwstelsel en onze immunitiet met elkaar verbonden zijn.

Zo hebben studies bijvoorbeeld aangetoond dat door sterke toename van stress een lawine aan hormonen onstaat, die op zijn beurt leidt tot vermindering van immuniteit. Stress tast ons immuunsysteem dus direct aan.

Dit verklaart waarom mensen die last hebben van stress in de vorm van chronische angst, depressie of spanning twee keer zoveel risico lopen om bepaalde ziekten te krijgen. Denk daarbij aan ziekten als astma, artritis, mirgraine, maagzweren, hart- en vaatziekten, maar ook kanker en diabetes.

Gelukkig is het tegenovergestelde ook waar: een afname van stress door hartcoherentie, meditatie, buiten zijn├é en het verwerken van traumatische gebeurtenissen leidt tot een verbeterde immuniteit, vitaliteit, welzijn en gezondheid!